Lees meer

Bekijk

Klik en bekijk onze stadsvisie

terug naar vorige pagina

Blog

Ondersteuning

Waarom Boekarest paars kleurde…

Een maand geleden, op donderdag 5 juni, vertrok ik met Mart en Jules met het vliegtuig (sorry, wereld…) vanaf Düsseldorf naar Boekarest. Waarom? De Volt General Assembly. 

Voor de meeste Volters is dit het tweejaarlijkse moment om naar uit te kijken. Als lid van een pan-Europese partij, ben je bij Volt lid van een partij met veel leden uit andere landen die alleen tijdens zo’n General Assembly de kans zien om elkaar te treffen. Lange-afstands-vriendschappen worden hier op tweejaarlijkse basis gesmeed en herontdekt, tijdens onze kleurrijke uitjes door de binnensteden van Europa.

Scroll & lees meer

Ryan Wilmes

Tijdens zo’n evenement krijgen Volters de kans om workshops en presentaties bij te wonen, worden ze geïnformeerd over huidige ontwikkelingen in de partij, mogen ze zelf meedenken over de toekomst van Volt en krijgen ze de kans te stemmen op veranderingen in het reglement. En dat zag er zo uit;

Dag 0:

Wat voor veel Volters de dag vóór de General Assembly is, is voor volksvertegenwoordigers en hun fractieondersteuning de eerste dag. In zweterige ruimtes op de eerste verdieping van Grand Hotel Bucharest werd deze dag de diepgang van het raadswerk opgezocht en werden ideeën en strategieën uitgewisseld, zoals ook tijdens de workshop Help, I’m in the governing coalition. Tijdens deze workshop werd gesproken over hoe het is om in een coalitie te zitten. Het werd al snel tijdens deze workshop duidelijk dat onze fractie in Maastricht verkeert in een unieke positie; van links tot rechts is onze coalitie breed vertegenwoordigd. In andere coalities, vooral bij onze collega’s in Duitsland, waren de coalities een stuk minder breed en overwegend links. Beide scenario’s brengen hun eigen kansen en moeilijkheden met zich mee. Onze Duitse collega’s gaven aan het moeilijk te vinden zich te onderscheiden van Die Grünen, de GroenLinks van Duitsland. We werden bevraagd over hoe wij het doen in Maastricht. “Blijf trouw aan jezelf.” antwoordde fractievoorzitter Jules Ortjens hierop. 

De vragen bleven komen en na hartenkreten van de Duitse fracties hebben we besloten om later op de dag een eigen workshop te organiseren. Dit hebben we vervolgens on-the-spot voorbereid; Jules heeft die workshop gegeven. Moraal van het verhaal is dat je met elkaar, binnen je fractie, moet afspreken wat je wil bereiken in de 4 jaar dat je in de raad zit. Is het antwoord daarop: "herkozen worden”? Dan mag je misschien bij jezelf gaan nadenken of je voor de juiste redenen in dit vak zit. Spreek je met elkaar af dat dit mag falen? Dan gaat de vrijheid die daaruit voortkomt en de oprechtheid waarmee je keuzes maakt vanzelf door je achterban gewaardeerd worden. Dan ben je écht vrij om trouw te blijven aan jezelf. De workshop werd verkozen tot de beste workshop van de dag.

Dag 1:

De GA wordt altijd geopend met een breed aanbod aan workshops en gesprekken, maar laten we er niet omheen draaien; het hoogtepunt is natuurlijk de mars. We liepen daar omwille van een heel concreet doel: Roemenië toelaten tot de Schengenzone. Ik hoor je denken: Wat is de Schengenzone?  Goeie vraag. Dat is een samenwerking van 23 landen in de Europese Unie die alle vormen van grenscontrole losgelaten hebben. Roemenië zit in de EU, maar niet in de Schengenzone, en dat is niet omdat ze dat niet willen. Dat heeft te maken met een onderwerp waar we vorig jaar in Praag ook al voor liepen: het veto-recht. In het Europees Parlement heeft elke lidstaat de mogelijkheid om een beslissing weg te vetoën als ze het hier écht niet mee eens zijn. En daar wordt ruim gebruik van gemaakt. De minister van Buitenlandse Zaken van Oostenrijk heeft er op deze manier voor gezorgd dat Roemenië en Bulgarije nog steeds niet in de Schengenzone zitten. Zo kan het zomaar zijn dat nationale belangen van één land de toekomst van meerdere landen in de weg zit. Dit vinden wij als Volt moeilijk te accepteren, we zullen dus ook onze stem laten blijven horen als het gaat om de inclusie van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone en het bestaan van het veto-recht.

Dag 2:

De tweede dag had voor mij, als opgeleid UX-designer, een persoonlijk hoogtepunt: de presentatie van een interne management software. Dat houdt in dat Volt tegen het einde van dit jaar een softwarepakket gaat uitrollen waarmee Volt-fracties allerlei taken, die horen bij het organiseren van een politieke partij, makkelijker kunnen uitvoeren. Met één centraal programma kan een Volt-raadslid beleid van andere Volt-fracties door heel Europa inzien óf kan een medewerker van het marketing-team beschikbare budgetten inzien óf kan een community-lead de contactgegevens van iedereen in het betreffende Volt-chapter bijhouden. Hiermee maakt Volt stappen in het digitaliseren en moderniseren van ons werk, en maakt het nog effectiever gebruik van de essentie van de partij: het feit dat onze directe Volt-collega’s in Duitsland of België of Italië kunnen zitten. Voor ons in Maastricht betekent dit nog kortere lijntjes met onze collega’s uit Aachen of Bonn. 

Tijdens de tweede dag van de GA werd er ook aandacht besteed aan de stemmingen over nieuw beleid binnen de partij. We hebben daar onder andere gestemd op het instellen van een integriteits-team voor onze partij. Dit voorstel werd, na een emotioneel betoog van Anouk Ooms (een van de Europese partijleiders), met een 80% meerderheid aangenomen. Dat betekent dat we een team krijgen waarbij meldingen gedaan kunnen worden van, bijvoorbeeld, grensoverschrijdend gedrag. Dit team heeft als kerntaak om hier dan onderzoek naar te doen en om de partij te informeren over stappen die gezet kunnen worden. Dit is een belangrijk onderdeel van onze wens om de politiek zo toegankelijk en vriendelijk en leuk mogelijk te houden voor iedereen. 

Na dag twee zijn we weer met z’n 3’en vertrokken naar Maastricht. Ik heb Boekarest ervaren als een stad met veel gezichten; een mengelmoes van grote overkoepelde gebouwen, idyllische stadskernen en oude soviet-appartementencomplexen. Een stad waar rijk en arm met man en macht gescheiden worden gehouden, maar dat niet echt lukt. In een land dat herstellende is van grote corruptieschandalen. En waar nog zoveel te winnen is, economisch en sociaal. Tijd dus voor een paars sausje over de Sarmale. Tijd voor Volt. 

Wil je meer horen over onze reis naar Boekarest, beluister dan onze nieuwe podcast! Mestreech Made in Europe aflevering 18 en 19 zijn nu te vinden op Spotify. In aflevering 18 interviewen we Volters, en onze huis-criticus Chris Aalberts, tijdens d e GA over de politiek, de toekomst van Volt en over een schattig terras dat ooit deel uitmaakte van de zijde-route. In aflevering 19 spreken we met Reinier van Lanschot, co-voorzitter van Volt Europa en kandidaat lijsttrekker voor Volt tijdens de Europees parlementsverkiezingen. We hebben het over het begin van Volt, over zijn drijfveer om de politiek in te gaan, en over wat Volt tot zo’n succes maakt.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.