Lees meer
Bekijk
Klik en bekijk onze stadsvisie
Blog
Heb jij een politieke ambitie? Of wil je graag onderzoeken of de lokale politiek iets voor jou is? Schrijf je dan nu in voor de lokale politieke academie van Volt Maastricht via dit aanmeldformulier.
Bij vragen kun je terecht bij Romy Frijters via romy.frijters@volteuropa.org.
Scroll & lees meer
Romy Frijters
Wat is het doel van deze academie?
De academie is bedoeld om enthousiaste en nieuwsgierige Volt-leden mee te nemen in de lokale politiek en hen te ondersteunen in hun professionele ontwikkeling, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Hierbij deelt de fractie van Volt Maastricht haar kennis en ervaring en gaan we in op enkele cruciale onderdelen van de rol van kandidaat, volksvertegenwoordiger en burgerlid (fractie-assistent).
Wat gebeurt er allemaal in de gemeenteraad? Wat is de rol van de raad in relatie tot het college? Hoe verhoudt dit zich tot de landelijke, provinciale en Europese politiek? Welke instrumenten kun je allemaal inzetten om je (politieke) doelen te bereiken? Hoe voer je campagne als kandidaat tijdens de periode voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2026? Hoe onderhandel je met collega’s in de raad, zonder afstand te doen van je eigen waardes?
Het uiteindelijke doel is om in de loop van 2025 een ambitieuze groep Zuid-Limburgse Volt-leden ondersteund te hebben in hun professionele ontwikkeling op het gebied van lokale politiek. Daarbij willen we je inspireren om (politiek) actief te worden en om te ontdekken wat je eventuele politieke ambities zijn.
Wie kunnen zich inschrijven?
Iedere Zuid-Limburgse Volt-er die wellicht de ambitie heeft om lokaal politiek actief te worden, of in ieder geval nieuwsgierig is en zich graag wil verdiepen alvorens deze zijn/haar/diens keuze maakt.
Wil jij graag op jouw manier een steentje bijdragen aan het mooier maken van onze Zuid-Limburgse gemeenten? Zie jij jezelf al op de kandidatenlijst staan? Zie jij jezelf al het debat aangaan in de raadzaal? Of wil jij anderen inhoudelijk ondersteuning in hun politieke avontuur? Dan ben je van harte welkom om je in te schrijven!
Afhankelijk van het aantal inschrijvingen dient er wellicht een selectie plaats te vinden. Om de deelnemers zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen en de kwaliteit van het programma te kunnen waarborgen hanteren we een maximale groepsgrootte van 15 deelnemers. Indien een selectie plaatsvindt wordt er gekeken naar de motivatie van iedere kandidaat, en krijgen kandidaten woonachtig in de gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen voorrang op deelname*. Daarbij streven we uiteraard naar een zo divers mogelijke deelnemersgroep.
Indien er sprake is van een selectie wordt dit zo snel mogelijk gecommuniceerd aan iedereen die zich heeft ingeschreven.
*Het bestuur van Volt Zuid-Limburg heeft de wens uitgesproken om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen.
Wat is de tijdsinvestering?
In totaal zullen er 5 sessies plaatsvinden, verspreid over april, mei en juni. Het betreft 3 doordeweekse avondsessies en 2 middagsessies in het weekend. Bij je inschrijving dien je aan te geven op welke momenten je absoluut niet beschikbaar bent, zodat we de data zo snel mogelijk kunnen vastleggen. Aan sommige sessies zit een huiswerkopdracht gekoppeld. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij in hun eigen tijd hiermee aan de slag gaan. In totaal (fysieke aanwezigheid en huiswerk) dien je rekening te houden met een tijdsinvestering van ca. 20 uur, verspreid over de duur van het programma (3 maanden).
Wat zijn de thema’s van de sessies?
In 5 sessies nemen we je mee in een aantal cruciale thema’s waar je als kandidaat, raadslid, en/of burgerlid mee te maken krijgt. Concreet gaat het om:
1. Waarom lokale politiek? Wat zijn de persoonlijke ervaringen van de huidige Maastrichtse fractie? Wat heeft het raadswerk hen gebracht? Wat was hun motivatie om zich in te zetten voor een ‘sjoener Mestreech’?
2. Hoe werkt de lokale politiek? Wat is de rol van het college en de raad? Welke vergaderingen zijn er? Hoe ziet het lokale politieke landschap eruit? Welke dossiers spelen er? Op welk niveau opereer je?
3. Hoe doe je je werk als raads- / burgerlid? Welke instrumenten kun je inzetten? Hoe kun je je doelen bereiken? Hoe ga je in debat?
4. Hoe voer je campagne? Welke rol heb je als kandidaat? Hoe ziet het campagneproces eruit? Hoe vertel je jouw verhaal?
5. Welke lessen geven de huidige raadsleden je mee? Waar ga jij je verder in ontwikkelen? Wat heb je na dit programma nog nodig?
Hoe kan ik me inschrijven?
Inschrijven kan tot 1 april, door middel van dit inschrijfformulier. Naast je persoonlijke informatie vragen we je om enkele korte vragen over je motivatie te beantwoorden en je beschikbaarheid voor de trainingsmomenten op te geven.
PS: Zijn er specifieke onderdelen die jij graag behandeld zou willen zien? Heb je een concrete behoefte? Laat het me weten!
PPS: Twijfel je nog over je ambities? Weet je niet zeker of de lokale politiek iets voor jou zou zijn? Ook dan moedigen we je van harte aan om je in te schrijven!
Enkele jaren geleden had ik zelf (Romy) ook geen specifieke politieke ambities, maar door de hulp van vele Volt-ers om me heen heb ik mezelf kunnen ontwikkelen, en ben ik erachter gekomen dat ik niets liever wil dan op een actieve en zichtbare manier bijdragen aan de Volt-ambities. Stuur me gerust een berichtje als je hier eens over zou willen kletsen.
PPPS: Deelname aan de politieke academie van Volt Maastricht geeft geen garantie op een plek op de kandidatenlijsten van de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Dit programma is bedoeld voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling van onze leden. We willen je helpen in je ontwikkeling en onze kennis en ervaringen delen. Het selectieproces voor de kandidatenlijsten gebeurt door een onafhankelijke kandidatencommissie in de loop van 2025, waarna de lijstvolgorde democratisch bepaald wordt.
Met progressieve groet, mede namens de Maastrichtse fractie en het Zuid-Limburgse bestuur,
Romy Frijters, City Lead Volt Maastricht
romy.frijters@volteuropa.org
IG: @romy.frijters